Noże należą do obowiązkowego wyposażenia każdej kuchni. To z ich pomocą wykonujemy wszelkie prace związane z krojeniem żywności. Poszczególne noże różnią się między sobą wielkością, kształtem oraz ostrością. Niektóre z nich mogą mieć wszechstronne zastosowanie, podczas gdy inne są przeznaczone do konkretnych działań. Wiedza na temat tego, który nóż do czego służy, może znacznie ułatwić przygotowywanie potraw.
Podział noży według ostrza
Każdy nóż składa się z uchwytu oraz ostrza. Kształt, długość i szerokość tego drugiego elementu decyduje o tym, do jakich prac można go wykorzystać. Gładkie ostrza służą do wykonywania równych, precyzyjnych cięć. Doskonale sprawdzają się do krojenia warzyw oraz surowego mięsa. Tego typu noże są najłatwiejsze do ostrzenia. Ząbkowane ostrza mają zastosowanie w przypadku produktów twardych z zewnątrz i miękkich w środku, np. pieczywa. Z reguły nie należy ich ostrzyć. Wyróżnia się także ostrza żłobione, z regularnymi wcięciami, dzięki którym do jego powierzchni nie przywierają krojone rzeczy. W takich nożach powinno się ostrzyć tylko krawędź.
Rodzaje noży według zastosowania
Podstawowym narzędziem do pracy w kuchni jest tzw. nóż szefa kuchni. Charakteryzuje się długim, szerokim i gładkim ostrzem. Dzięki takiej budowie doskonale nadaje się do krojenia, siekania czy porcjowania. Te same zadania wykonamy za pomocą noży uniwersalnych, różniących się węższym i nieco krótszym ostrzem, dzięki czemu lepiej się sprawdzają do krojenia mniejszych produktów. Noże do obierania, wyróżniające się mniejszym rozmiarem i mogące posiadać zakrzywione ostrze, są przeznaczone do bardziej precyzyjnych prac, ponieważ łatwo się je kontroluje. Wbrew swojej nazwie nie służą wyłącznie do obierania, ale można wykorzystać je też do krojenia czy wydłubywania pestek. W żadnej kuchni nie powinno też zabraknąć noża do pieczywa z długim, ząbkowanym ostrzem.
Noże o specjalistycznym przeznaczeniu
Poza opisanymi wyżej podstawowymi rodzajami noży, wyróżnia się także te bardziej specjalistyczne. Noże rzeźnicze – bardzo masywne, z długim, zakrzywionym ostrzem – są przeznaczone do rozbierania oraz skórowania tusz. Z ich pomocą można nawet przecinać mniejsze kości. Noże do filetowania i wykrawania, posiadające bardzo wąskie i często elastyczne ostrza, sprawdzają się do oddzielania mięsa od kości. Nie można zapomnieć o jednym z najbardziej charakterystycznych noży, czyli tasaku. Wyróżnia go grube, prostokątne ostrze, służące do rąbania kości oraz przecinania stawów, chrząstek i ścięgien. Można również użyć go do dzielenia tuszy. Ponadto warto jeszcze wspomnieć o długich nożach do plastrowania, służących do precyzyjnego krojenia delikatniejszych produktów, a także nożach do porcjowania, umożliwiających dzielenie na porcje gorących mięs.
Jeżeli szukasz podstawowych lub specjalistycznych noży do swojej kuchni, zachęcamy do zapoznania się z asortymentem naszego sklepu. Posiadamy szeroki wybór wszystkich rodzajów, w tym noże rzeźnicze Polkars i innych cenionych marek.
Powiązane tematy
Jak nazywa się blacha dziurkowana?
Niezbędne akcesoria do skutecznego czyszczenia kanalizacji
Sztuka Destylacji Frakcyjnej: Jakie Są Jej Tajemnice?